Malpertuis, door Jean Ray

Het stripalbum Malpertuis van I.R. Ineke is gebaseerd op de roman Malpertuis van de Gentse schrijver Jean Ray.

Hij werd geboren als Raymondus Johannes Maria de Kremer, gewoonlijk genaamd Raymond de Kremer, en hij werkte hard aan een doorbraak in de Franse literatuur. Aangezien hij wel een Vlaming was, schreef hij ook in het Nederlands.

Malpertuis werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Frans geschreven, doordat toen veel activiteiten nu eenmaal stillagen, en de bezetting hinderde de import van Amerikaanse boeken zodat schrijvers van eigen bodem hun kans zagen.

Deze gothic novel werd eerder naar het Nederlands bewerkt door Hubert Lampo, maar hij verwrong het concept om in zijn ideeën over archetypen te passen. Het al moeilijke boek met ingewikkelde structuur werd daardoor ondoorgrondelijk. Lampo had het boek ook op een vervettingskuur gezet: het werd veel dikker.

De ontevredenheid over Lampo’s werk zorgde zowel voor een lage populariteit ervan als voor een verzuchting om een betere versie.

En die is er nu gekomen.

Poespa Productions heeft een vertaling van André Verbrugghen, Johnny Bekaert, Bart Bruggeman en Stefano Mione uitgegeven, die probeerden de taal van de Gentse schrijver zo dicht mogelijk te benaderen.

De huidige lezing brengt het gothic karakter van de oorspronkelijke roman beter naar voren, en de experimentele structuur is in deze nieuwe lezing toegankelijk geworden.

De vele verklarende voetnoten over personen en begrippen geven een documentaire meerwaarde aan de uitgave, die ook nog een korte biografie van de auteur en een beschrijving van de ontstaansgeschiedenis van het boek bevat.

Het is een vlot leesbare en boeiende toevoeging aan elke bibliotheek over Vlaamse en Nederlandse literatuur, over horror, en over Gent.

Poespa Producties, een afdeling van Johnny Bekaert / Graphic Things
Ottergemsesteenweg 334, 9000 Gent, België, tel. +32-(0)9-329.48.68 – www.poespaproducties.be

Voorpagina: Steven Van Hasten, paperback, 320 pagina’s, 14 x 20 cm, boekhandelsprijs 24 euro, D/2022/14.650/2, ISBN 97-8-976407-0569

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.