In memoriam Felix Thijssen (1933-2022)

Felix Thijssen is wel eens een van de meest ondergewaardeerde schrijvers van de Nederlanden genoemd, al kreeg hij wel enkele prijzen.

In 1999 was dat de Gouden Strop, een literatuurprijs voor de beste Nederlandse misdaadroman, en in 2006 de Diamanten Kogel, de Belgische equivalent ervan. Die prijzen waren voor respectievelijk Cleopatra en Het diepe water.

Hij begon onder de pseudoniemen Ruard Lanser en Philip van Akooy ruimteavonturen en jongensboeken te schrijven. Heel bekend werd de reeks Ruimteverkenner Mark Stevens, dat door de sf-hype van de jaren 1970 weer aandacht kreeg.

Later ging hij een meer psychologische toer op, maar hij verviel nooit in de ellenlange uitweidende psychologische romans die in de eerste helft van de 20e eeuw voor “literair” doorgingen. Meestal liftten zij echter slechts mee op de populariteit van de psycho-analyse die begon met Sigmund Freund, die achteraf als charlatan werd ontmaskerd.

Thijssens oeuvre kenmerkt zich ook doordat er weinig scherpe grenzen zijn tussen de verschillende genres die hij beoefende. Zoals je in Ruimteverkenner Mark Stevens de boeken ziet evolueren van jongensboeken naar volwassener materiaal, zie je later zijn sciencefiction evolueren naar de thrillers waarmee hij bekender werd.

Enkele van zijn scenario’s werden bewerkt voor tv, en zijn thriller Wildschut werd verfilmd.

Ondanks de kwaliteiten van Thijssens werk, werd hij nooit bij de grote schrijver gerekend, zoals gebeurde met bijvoorbeeld Hermans, Campert of Reve. Misschien kwam dat doordat hij vaak in Frankrijk woonde.

Daar is hij gestorven op 26 juli 2022 in Saint-Germain-de-Calberte, maar hij werd geboren in Rijswijk op 24 november 1933.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.