Binnenkort verschijnt in het Nederlands een album waarvoor de scenaristen Jean-Yves Delitte en Roger Seiter zich baseerden op de oorlog tussen de Noren en de Angelsaksen in 1066, enige tijd voor Willem de Veroveraar het kanaal overstak en Engeland veroverde.
Delitte en Seiter documenteren zich doorgaans goed over historische achtergrond. Ze introduceren echter een personage, Beomia, waar in de geschiedenis geen spoor van is terug te vinden.
Er zijn wel historische bronnen over een enorme Viking die tientallen Engelsen doodde terwijl hij de brug verdedigde. Hij sneuvelde toen een soldaat een bootje vond en ongemerkt de rivier kon afdrijven tot onder de brug en de Viking door een gat in het houten brugdek aan zijn speer reeg. Dit onwaarschijnlijke verhaal vindt men alleen terug in een versie van de Chronicle, die in de ver verwijderde abdij van Abingdon werd geschreven. Het duo scenaristen had blijkbaar ook zijn twijfels, want de reus werd wel opgenomen, maar ze laten hem sneuvelen door de herhaalde aanvallen op de brug, waaronder hij ten slotte bezweek.
Koning Harald sneuvelde door een pijl, sommige bronnen hebben het over een pijl in de keel, een enkele over een pijl in het oog. Het klopt dus wel dat Harald door een pijl werd gedood, maar wie de pijl afvuurde, is onbekend. Delitte en Seiter hebben daarrond het verhaal van Beomia verzonnen, dat historisch niet helemaal onmogelijk is. De auteurs moesten trouwens wel meer beroep doen op hun fantasie, want zelfs de exacte ligging van Stamford Bridge is onbekend.
Tekenaar Christian Gine haalt niet het niveau van Delitte zelf, maar het blijft een album waar eigenlijk geen Thorgal-liefhebber omheen kan. En ook niet wie meer wil weten over de geschiedenis van Engeland. Iedereen kent Willem de Veroveraar, maar zijn overwinning te Hastings op 14 oktober zou niet mogelijk geweest zijn zonder de slag bij Stamford Bridge.