In memoriam: William Malik Tai (1948-2020)

Striptekenaar Malik is overleden tijdens een huisbrand.

Hij werd bekend in het stripweekblad Robbedoes/Spirou, dat vanaf 1971 tot 1988 zijn reeks Archie Cash publiceerde. Het hoofdpersonage was geportretteerd naar de acteur Charles Bronson. Hij werkte eraan samen met Jean-Marie Brouyère, Thierry Martens en Smit Le Bénédicte, de twee laatsten onder het pseudoniem Terence. “Archie Cash” was een hard-boiled avonturenreeks die begon in Zuid-Amerika en zich later afspeelde in het Verre Oosten.

Zijn realistische tekenstijl voor “Archie Cash” gebruikte hij ook voor het tweeluik Blue Bird ballade, over een stel jongeren in een wat verlopen Amerikaans stadje. Een van de nevenpersonages heeft hij achteraf detective-avonturen laten beleven.

Johnny Paraguay was een blonde variant van “Archie Cash”. Die laatste moest door zijn opname in Spirou/Robbedoes voor alle leeftijden geschikt zijn.

Het jaar dat hij stopte met “Archie Cash”, begon hij de humoristische reeks Cupido met scenarist Raoul Cauvin. De reeks liep tot in 2011.

Hij werd geboren in Parijs op 2 januari 1948 als William Tai, en bracht zijn jeugd door in Indo-China, daarna in België, waar hij studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten. Hij begon daarna met strips. Hij stierf op vrijdagmorgen 11 december 2020 nadat rond 6:30 een huisbrand was uitgebroken, in Huppaye (Ramilies, België). Hij was 72 jaar.

3 gedachten over “In memoriam: William Malik Tai (1948-2020)

  1. Er staan enkele foutjes in het artikel over het overlijden van Malik. Vooreerst is hij gestorven op 11 december en niet 12 december. De namen Thierry Martens en Smit Le Bénédicte zijn verkeerd geschreven. Waar is “Droom je, Nick?” van Malik ooit verschenen? Of bedoel je de strip die getekend werd door Hermann? Het laatste album (nr. 23) van Cupido verscheen in het Frans in december 2013 volgens het dépot légal, maar in werkelijkheid in januari 2014. Misschien is hij wel al eerder gestopt met het tekenen van deze strip en is 2011 in dat opzicht eventueel wel correct, dat weet ik niet.

    Like

  2. Mijn gegevens kwamen uit enkele Franstalige artikelen, die dus de naam van Thierry verkeerd hadden gespeld. Ik heb hier nog een bierviltje liggen met zijn handtekening erop, ik had dus al mijn twijfels, maar dacht dat zij het beter wisten. Vriendelijke man, trouwens. Hij stopte als redacteur van Spirou om te schrijven. Hij betaalde altijd een rondje aan het gezelschap waarin hij vertoefde. De datum 2011 komt ook uit een van die Waalse artikelen, maar is in elk geval niet gebaseerd op albumuitgaven, maar op de publicatie in Spirou/Robbedoes.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.