Serge Clerc: Science-Fiction

SergeClercScienceFiction

Science-Fiction van Serge Clerc is een dikke, gebonden bundeling van 382 pagina’s met omslag waarin alle tekeningen zijn verzameld die Serge Clerc maakte en publiceerde i.v.m. sciencefiction.
Spijtig genoeg is er maar één echt stripalbum bij, Captain Futur, dat bovendien op een cliffhanger eindigt zonder dat er ooit een vervolg kwam.
De andere verhalen zijn korter tot véél korter, soms maar één pagina, en vaak niet eens een verhaal, maar een documentaire tekst (een “artikel” door de desinateur-espion = “tekenaar-spion”) over een verzonnen aspect van de toekomst.
En verder zijn er veel losse tekeningen, voorpagina’s en soms onafgewerkte schetsen.
Interessant is Melanie White, een jeugdroman door Jean-Patrick Manchette geïllustreerd door Serge Clerc, en die in de bundel Science-Fiction volledig is opgenomen.
Het boek kost 45 euro, maar je krijgt er wel een gesigneerde genummerde tekening bij. De oplage is beperkt tot 2500 exemplaren, wat veel lijkt, maar dit is een Frans boek, geen Nederlands.
Ik was wat teleurgesteld, omdat ik dacht dat het 400 bladzijden louter strips zouden zijn. Dan is 45 euro goedkoop: ongeveer 5 euro per stripalbum.
Niet dat het boek te duur is, maar ik verwachtte nu eenmaal een bundel van 9 stripalbums, en niet een bundel waarvan de tekeningen wat doelloos lijken. Er is wel een verband: het is allemaal dezelfde tekenaar, het is allemaal sciencefiction, en veel elementen worden in de diverse tekeningen hernomen. Maar er zijn te weinig lange verhalen om er echt “body” aan te geven.
Wie een liefhebber is van het werk van Serge Clerc, haalt er wel een mooi stuk mee in huis.

Science-Fiction Intégrale, Serge Clerc, 2016, Marcinelle (België), Dupuis, Franstalig, geïllustreerd, in kleur, gebonden met omslag, gesigneerd, beperkte genummerde editie van 2500 exn., 382 p’s, 30×21,5×3,8 cm, ISBN-10: 2800169702, ISBN-13: 978-2800169705

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.