Léo: Mermaid Project

120_2322018105752-mermaid-project-deel-5

Léo is een heel bekende scenarist aan het worden van vlot leesbare sciencefictionstrips waarvan alle elementen goed op elkaar zijn afgestemd om er eens gezellig een avondje in te lezen.

De verhalen zijn niet overdreven ingewikkeld, al zijn het ook geen eenvoudige rechttoe-rechtaan verhalen, en de tekeningen sluiten daar wonderlijk bij aan.

De grafiek lijkt telkens uit de losse pols te zijn getekend, met weinig inspanningen, en de lezer kan er gemakkelijk mee overweg. Het zijn geen gedetailleerde, realistische tekeningen die als een mokerslag proberen binnen te komen, en soms lijkt het zelfs of er wat te weinig diepgang of nauwkeurigheid in zit om écht goed te zijn.

Maar dat gebrek creëert ruimte voor de lezer, als een jas die net iets te groot is, maar daardoor soepel kan worden aan- en uitgetrokken en waar je gemakkelijk nog iets in de binnenzakken steekt. Ook dat past bij het ontspannen karakter van de strip.

Scenario en tekeningen passen dus goed bij elkaar, en dat terwijl Léo vaak alleen de scenarist is. Hij of zijn medewerkers kiezen passende tekenaars en inkleurders.

Terwijl sommige scenaristen het verhaal naar een ander niveau willen tillen door een ingewikkelde plot op te bouwen, waarin het ene intrige zich op het andere stapelt, vermijdt Léo dat, en speelt hij met een net iets originelere aanpak van een of ander basisidee.

Dat doet hij ook in Mermaid Project. De reeks telt vijf delen, en is in het Nederlands eindelijk voltooid. Léo’s albums verschijnen vaak als integrale editie. Ze lenen zich daar uitstekend toe, omdat het verhaal zich over 5 tot 6 losse delen uitstrekt die goed passen in een bundel. Misschien verschijnt Mermaid Project ooit in zo’n boek, maar de uitgever wil vermijden dat de bundels concurrentie zijn voor de losse delen. We kunnen dus niet voorspellen of deze Mermaid Project ooit als integrale uitgave verschijnt, maar dat hield ons in elk geval niet tegen om de hele reeks binnen te halen.

Mermaid Project – Deel 5

  • » Mermaid Project 5
  • » Auteur(s): Leo, Jamar, Simon
  • » Uitgeverij: Dargaud Benelux
  • » ISBN-nummer: 9789085585275
  • » Cover: Softcover (SC)
  • » Taal: Nederlands
  • » Pagina’s: 48

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.