Marvano stopt met striptekenen?

120_2852015151435-grand-prix-integraal

Erg bekend is Marvano niet, terwijl hij nochtans uitstekende strtips heeft gemaakt, met reeksen zoals “De Eeuwige Oorlog”, “Een Nieuw Begin” en vooral “Dallas Barr”. Hij tekende en schreef daarna vooral over de periode rond WOII, met “Berlijn”, “Grand Prix”, “De Joodse Brigade”, en “Bonneville”, waarin hij zijn belangstelling voor autosport met die van WOII samenbracht.

Maar onlangs kondigde hij aan ermee te stoppen, en dit is zijn afscheidsbericht:

 

Wat ik beu ben, is de heersende mentaliteit in de uitgeverswereld. Iedereen lijkt het perfect normaal te vinden dat in die wereld iedereen goed zijn brood kan verdienen, behalve de auteurs (abstractie gemaakt van een handvol bestsellers).

Dat is zeer frappant in de stripuitgeverswereld, maar het is een algemeen fenomeen in de uitgeverswereld at large. Zie in dat verband bijvoorbeeld Philip Pullman en Harlan Ellison. Uitgevers weigeren botweg de auteurs een eerlijk, redelijk deel van de koek te geven.

Ze worden daarin aangemoedigd door het feit dat er dozijnen nitwits staan aan te schuiven die desnoods geld zouden willen bijleggen om toch maar uitgegeven te worden. Of die onder de prijs kunnen werken omdat ze gesubsidieerd worden. De amateurs hebben de boel naar de kloten geholpen voor de professionals.

Plus: ik heb er altijd alleen voorgestaan. Er was hier nooit een tweede salaris om op terug te vallen, zoals in veruit de meeste gevallen. Neem de kostwinnende partner (meestal de echtgenote) weg, en opeens zal 80% of meer van de ‘stripauteurs’ spoorloos verdwijnen. Dan is in één moeite ook de overproductie opgelost.

 

Wat de situatie in de literatuur al jaaarenlang verziekt, doet zich dus ook al voor in de stripwereld. Spijtig genoeg zijn er te veel mensen die geloven dat als ze hun boekjes maar ergens plaatsen, ze zullen doorbreken. Het klopt nochtans niet: als je daarmee begint, is het risico erg groot dat je het altijd zo zult doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.