In memoriam: Frank Girou (62)

frank-giroud

De naam Frank Giroud doet geen beiaards klinken zoals Hergé of Franquin – of Marten Toonder.
Maar toch is zijn werk meer dan een voorbijgaande bijdrage aan de strip.

Zijn fantasie steunde op historische gegevens, en roerde in de geschiedenis met samenzweringstheorieën, geheime genootschappen, verraad en achterdocht.
Enkele van zijn albums zijn zonder meer topstukken, zoals De expert.

Maar wat zijn bijdrage aan de West-Europese strip belangrijk maakt, is dat hij het verschijnsel van de conceptreeks bedacht: een stripreeks rond één idee met meerdere tekenaars en/of scenaristen waarvan de albums elkaar snel opvolgen.

tien-geboden

Dat gaf onder andere De tien geboden: tien verschillende verhalen in tien verschillende albums met tien verschillende tekenaars.
De albums zijn apart leesbaar en in willekeurige volgorde, zodat elke lezer zijn eigen zoektocht door de wereld van De tien geboden kan voeren. Kun je je een beter uitgangspunt bedenken voor een verhaal dat steunt op mysteries?
Elk deel speelt zich af in een ander tijdperk, van het jaar 652 tot het heden, en het voegt telkens iets toe aan de geschiedenis van Nahik, een boek over tien geboden die de profeet Mohammed op een schouderblad van een kameel liet aanbrengen en die een bedreiging vormt voor de religieuze fundamenten waarop onze wereld is gebaseerd.

quintett

Zelf was ik erg gecharmeerd door Quintett. U raadt het al: vijf albums, vijf tekenaars, vijf hoofdpersonen.
Het gaat over een kwintet muzikanten tijdens de Eerste Wereldoorlog in de neutrale zone in Macedonië, tussen de twee verschillend georiënteerde delen van het toenmalige Griekenland.
Het bijzondere is dat elk album de gebeurtenissen vanuit het gezichtspunt van een van de vijf muzikanten vertelt.
Ook in Quintett kan de lezer dus zelf het verhaal in elkaar puzzelen. Daar kan geen detective tegenop

xiii-mystery

Na Giroud kwamen ook andere conceptreeksen, zoals XIII Mysterie, gebaseerd op de reeks XIII.
De bedenker daarvan, Jean Van Hamme, erkende Girouds creativiteit en vroeg hem een deel van XIII Mystery te scenariseren, wat door Colin Wilson werd getekend als het album Martha Shoebridge. En neem maar van mij aan dat XIII Mystery bewijst dat “spin-off” niet synoniem hoeft te zijn met uitmelkerij of “ze kunnen niks meer bedenken”. XIII Mystery bevat veel pareltjes die de liefhebbers van realistische spionagestrips met politieke achtergronden met plezier zullen ontdekken.

Maar Giroud was ziek. Hij werd geboren op 3 mei 1956, maar stierf al op 13 juli 2018, geveld door kanker. Hij bleef echter schrijven en hield een geïllustreerd, komisch dagboek bij over zijn ziekenhuisopnames en zijn nierdialyses. Met Frank Giroud stierf een gedreven kunstenaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.