Cyril Pedrosa & Moreil: De Gouden Eeuw

gouden-eeuw-1

Eerder heb ik het al gezegd: voor mij is er geen verschil tussen graphic novels en strips, maar ik begrijp wel waarom er op een forum zoals Ezzulia een rubriek “Graphic Novels” werd opgenomen – en niet “Strips”.

Ik zal het altijd een vergissing vinden, omdat de term ontstond in de VS doordat sommige auteurs de noodzaak voelden om zich te onderscheiden van de dominant geworden comics met superhelden.

In West-Europa hadden we dat echter niet nodig, vooral doordat onze stripbladen een verscheiden mix van typen verhalen aanboden.

Maar deze keer kan ik nog eens terugkeren naar de oorspronkelijke bedoeling van Ezzulia, want dit jaar komt er een flinke “graphic novel” in twee dikke pakken van elk tweehonderd (200!) pagina’s.

Hij heet De gouden eeuw, en is van scenarist Moreil en tekenaar Cyril Pedrosa

Cyril Pedrosa werd bij ons bekend door Drie Schimmen en Portugal, Vier Jaargetijden en Eenzame Harten

Met De gouden eeuw schreef Moreil een middeleeuws aandoend fantasy-verhaal, waarin de opvolgster van de overleden koning door gekonkel aan het hof wordt afgezet, omdat ze vreesden dat de opvolgster een einde zou maken aan het machtsmisbruik van de edelen en de extreem hoge belastingen voor het volk.

Tijdens haar vlucht beland Tilda, de opvolgster van de koning, bij een afgezonderd levende groep vrouwen, die onderzoek doen naar het boek De gouden eeuw. Dat boek stelt dat de wereld geschapen is met gelijkheid onder alle mensen, en is daardoor een sterk wapen in handen van prinses Tilda.

Pedrosa past als tekenaar niet in de klare lijn van de school Hergé, maar evenmin in de ronde-neuzen-stijl van de school van Marcinelle, waar o.a. Guust Flater van Franquin bij wordt gerekend. Pedrosa ontwikkelde een eigen aanpak, waardoor het boek bij een kunstminnend publiek kan aanslaan.

Zowat vierhonderd pagina’s in totaal is een hele hap, en de liefhebber van tekenverhalen mag er op z’n minst een aparte belevenis van verwachten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.