Moulinsart van Kuifje verhoogt kapitaal

kuifje20en20bobbie1_0

(c) Foto: Jurgen Baert

Fanny Rodwell, de tweede vrouw en weduwe van Hergé – bedenker-auteur van Kuifje – had nog rechten op het werk van haar echtgenoot.

De nv Moulinsart beheerde al de rechten van Hergé’s werk, maar in werkelijkheid waren ze eigenlijk van Fanny Rodwell.

 

Uit het Belgische Staatsblad blijkt dat Moulinsart zijn kapitaal heeft verhoogd met bijna 1 miljoen euro tot 1,85 miljoen euro, o.a. in verband met de inbreng in natura door Fanny Rodwell van “afgeleide en secundaire rechten die betrekking hebben op het oeuvre van Hergé”. Die overdracht van rechten begint op 1 november en duurt vijf jaar. Rodwell krijgt daarvoor nieuwe aandelen.

 

Bijzonder is dat de akte preciseert dat het niet gaat om digitale rechten van albums en hun digitale afgeleiden.

Moulinsart haalde in het boekjaar van mei 2017 tot eind april 2018 een omzet van 9,5 miljoen euro. Dat is een stuk minder dan het jaar ervoor, toen het  10,2 miljoen was. In 2017-2018 werd bijna 0,8 miljoen euro verlies geboekt. Maar dat kon worden opgevangen door de gecumuleerde winst van ruim 4 miljoen euro.

Het is al langer bekend dat het niet echt goed meer gaat met de inkomsten van Kuifje. Toen Nick Rodwell jaren geleden als stagiair een tijdje bij Hergé werkte, was hij erover verbaast hoeveel geld erin omging.

Tegenwoordig is de verbazing omgekeerd. Ter vergelijking: Solo, a Star Wars Story, kostte 250 miljoen USD om te maken, daar kwam nog 150 miljoen USD bij voor reclame, en de wereldopbrengst in de bioscoop was bruto net geen 400 miljoen USD – waardoor Walt Disney aan de film zowat 200 miljoen USD verlies leed.

 

Een van de redenen dat Moulinsart tevreden was over de Kuifje-verfilming van Spielberg, was dat het een enorme boost aan Kuifje gaf.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.