Jean Giraud – Moebius (1938-2012)

strips, stripverhaal, stripreeks, Jean Giraud, Moebius, blueberry, silver surfer, de incal, Alien, Tron, Willow, The Abyss, The Fifth ElementHij is dood, Jean Giraud, ook bekend als Gir, beter bekend als Moebius, de man die ons strips schonk als Blueberry en De Incal.
Hij werd geboren op 8 mei 1938 in Nogent-sur-Marne (Frankrijk) en stierf op zaterdag 10 maart 2012 te Parijs.
Hij was al een tijdje ziek, maar ook ondanks zijn hoge leeftijd – 73 jaar – blijft het een verlies.
Hij werkte vaak samen met Jodorowski, en werkte ook mee aan de sciencefictionfilms Alien, Tron, Willow, The Abyss en het spektakel The Fifth Element.
Moebius viel op door zijn stijlvarianten.
In Blueberry hield hij zich aan een realistische, zeer gedetailleerde stijl, maar in strips als De Incal, Majoor Fataal, en De wereld van Edena ging hij alle kanten op. Door zijn grote stijlvariaties kunnen we hem zelfs een post-modern striptekenaar noemen, misschien wel de enige grote die er ooit is geweest.
Zijn personages ondergingen allerlei metamorfoses, en de tekenstijl veranderde mee. Je wist bij een echte Moebius altijd waar je begon, maar nooit waar je uitkwam.
Zijn stijl wordt wel eens psychedelisch genoemd, en dat is op sommige pagina’s ook wel waar geweest, maar Moebius psychedelisch noemen sluit hem op in de jaren 60, maar die heeft hij zonder moeite overstegen. Moebius was meer dan alleen maar de jaren 60. Moebius had het over verandering, over de ongrijpbaarheid van de werkelijkheid, over de voortdurend verglijdende waarheden die we om ons heen zien, en over de voortdurend verglijdende waarheid die we over onszelf zien.
Want ook het “ik” is bij Moebius geen vast gegeven. Net zoals de volwassen man niet het karakter heeft van het kind, en ook nog niet van de bejaarde, net zoals mensen na hun huwelijk niet dezelfde zijn als ervoor, of na ongelukken of ziekten of reizen veranderd zijn. Zelfs net zoals je stramme, oude hond niet meer dezelfde is als het rondspringende, keffende puppie, zo verandert alles om ons heen, alsof we voortdurend omgeven zijn door stromend water, soms troebel, soms helder.
En door die verandering op het “zelf” te betrekken, is Moebius’ werk ook vervreemdend en soms confronterend, soms verhelderend en soms verwarrend.
Moebius was de tekenaar van de metamorfose, en zaterdag begon hij aan zijn laatste grote metamorfose, zijn laatste reis der verandering.

2 gedachten over “Jean Giraud – Moebius (1938-2012)

  1. Goed gezegd! Het was inderdaad een groot artiest. Het grote gemak waarmee de man abstracte, metafysische concepten verbeeldde, in combinatie met de gretigheid waarmee zowel de schoonheid als de smerigheid van de imaginaire werelden tot in detail werden weergegeven is ongeëvenaard.

    Like

Reacties zijn gesloten.