Kuifje-film in première

kuifje, film, spielberg, trein, première

Op zaterdag 21 oktober 2011 ging de filmreeks van Steven Spielberg over Kuifje in België in wereldpremière. De film was te zien in zalen in Brussel, maar ook in andere steden.
Spielberg was voor de gelegenheid naar België gekomen. In vijf uur tijd liet hij zich zien op een persconferentie, kreeg een lintje (waarschijnlijk de merkwaardigste onderscheiding die hij ooit kreeg), en doopte een Thalys-trein die voor de gelegenheid met Kuifje-figuren was beschilderd – waar hij prompt instapte om naar Parijs te verdwijnen.

Spielberg kreeg de medaillie “ereteken van Commandeur in de Kroonorde” voor zijn oeuvre, iets wat Hergé veel plezier zou hebben gedaan, want hij meende dat hij een bloedverwant van de koninklijke familie was, omdat zijn grootmoeder meid was geweest waar een Belgische koning regelmatig op bezoek kwam.

14 gedachten over “Kuifje-film in première

 1. De onzin begint weer: “Is Kuifje homo?” op http://tinyurl.com/5uo3dhj
  “Kuifje” is van oorsprong een strip voor kinderen van een jaar of acht, gepubliceerd vanaf 1929 (!) in een rechtse propagandistische krant onder leiding van een “abé”.
  Zijn gedrag past daardoor bij het toenmalig gewenste gedrag van kinderen van acht jaar.
  Stop dus met die onzin over homofiele Kuifjes en Haddocks.

  Like

 2. Dat was toch ook even lachen: een krant schreef na de première van de Kuifje-film dat België even het centrum van de wereld was.
  Nou zeg.
  Natuurlijk was België het centrum van de wereld. En niet zomaar even. Maar wel een hele week: de vergaderingen over de eurocrisis gebeuren in Brussel.
  Kuifje heeft daar weinig mee te maken. 🙂

  Like

 3. We gingen er tot nu toe vanuit dat de Kuifje-filmtrilogie zou worden gebaseerd op “De Schat van Scharlacken Rackham”, “De Zonnetempel” en “Het Geheim van de Eenhoor”.
  Maar volgens de scriptschrijver zou het nog niet helemaal zeker zijn dat “De Zonnetempel” de basis zou vormen voor de tweede film.
  Overigens: wie ook maar iets afweet van de eerste film, heeft al lang gemerkt dat daarin ook een stuk zit uit De krab met de Gulden Scharen”, nl. de episode in de woestijn.
  Het lijkt me nogal moeilijk om een precies album uit de Kuifje-reeks als inspiratie aan te wijzen. Het is een beetje overal uitgehaald.
  Bovendien zitten er heel duidelijk ook stukken in die niet uit de strips komen.

  Like

 4. Ook de Zeven Kristallen Bollen zou een inspiratiebron voor de tweede film zijn geweest, wat te verwachten was als ze De Zonnetempel wilden verfilmen.
  De Engelse titel van Bollen is The Seven Crystal… Balls.

  Like

 5. Vernomen op de webiste van Ballon Media:
  KUIFJE-SPECIALISTEN AAN HET WOORD TIJDENS DE BOEKENBEURS TE ANTWERPEN
  Ben je benieuwd hoeveel je oude Kuifjesalbums nog waard zijn? Wie weet ben je wel miljonair zonder het te weten! Kom op de stand van Casterman, neem je Hergé-collectors in alle talen mee en krijg een antwoord op je vragen rond de Grote Hergé van Roger Decadt, de grootste stripverzamelaar van het land, en Marcel Wilmet, auteur van het boek ‘Tintin zwart op wit’
  Meer info
  http://www.boekenbeurs.be/standhouder/ballon-media

  Like

 6. Hoera! De Kuifje-albums verkopen beter dankzij de film! In Frankrijk is de verkoop al verdubbeld.
  En misschien breekt de strip dankzij de film door in Azië.
  Kuifje is ongeveer 10 procent van de omzet van Casterman.

  Like

 7. In Frankrijk werden er 200,000 albums/maand verkocht ipv 100.000 albums.
  Het zijn vooral ‘Het geheim van de eenhoorn’, ‘De schat van Scharlaken Rackham’ en ‘De krab met de gulden scharen’ die goed lopen, maar die worden samen verkocht in pakketten. Dus dat hoeft niet te verwonderen.
  Nu hopen ze in Azië door te breken. De hele serie is al in het Chinees en Indonesisch herlanceerd. Volgens Dini Pandia zijn er sinds 2008 165.000 albums verkocht.
  Kuifje is 10 à 15% van de omzet van Casterman, en die is 40 miljoen euro.
  Kuifje schijnt dat nodig te hebben gehad: er werden nog altijd 2 miljoen albums van verkocht, maar de merchandising liep slecht.
  Moulinsart had 1,5 miljoen euro verleis in 2009 en 1 miljoen euro in 2010.
  Ze schijnen heel veel toegevingen te hebben gedaan aan de filmmakers voor de merchandising, in de hoop de merchandising van hun eigen producten uit het slop te helpen.

  Like

 8. 2 miljoen Kuifje-albums per jaar… niet slecht. Maar dat is over de hele wereld, en van Jommeke worden er in Vlaanderen alleen al per jaar meer dan 1 miljoen verkocht.
  Moulinsart heeft problemen omdat “de verkoop van de dure topartikels uit de catalogus (…) sinds de financieel-economische crisis in vrije val” zou zijn.
  Ik heb nog meer cijfers gevonden over die Kuifjes op de website van de zakenkrant de Tijd:
  Verkoop Kuifje-albums veert op
  en
  Kuifje-film moet Moulinsart nieuw elan geven

  Like

 9. Er zijn altijd mensen die dat doen, maar sommige van die dingen zijn echt wel duur, en dat om cadeau te doen aan kinderen die liever de nieuwste PSP of zo hebben, duizend bommen en granaten! Ondankbare basjiboezoeks!

  Like

 10. De links gingen verloren:
  “Verkoop Kuifje-albums veert op” op “http://www.tijd.be/nieuws/coda_literatuur/Verkoop_van_Kuifje_albums_veert_op.9125880-3446.art?ckc=1”
  en
  “Kuifje-film moet Moulinsart nieuw elan geven” op “http://www.tijd.be/nieuws/coda_literatuur/Kuifje_film_moet_Moulinsart_nieuw_elan_geven.9116646-3446.art”

  Like

Reacties zijn gesloten.