Arq 14: Intrus (Indringers) door Andreas

Ârq14.jpgAls voorsmaakje: de Franse voorpagina. De Nederlandse hopen we binnenkort te pakken te kunnen krijgen.

Volgens de website van de Stripspeciaalzaak zou de Nederlandse versie al in april 2011 verschijnen, maar Andreas had het zelf over mei 2011 voor het Franse deel. Dan zal het Nederlandse ook wel mei 2011 worden.

De Nederlandse en Franse versie van de integrale editie van de eerste cyclus van Arq werden tegelijk gedrukt om kosten te besparen. Ik denk dat de andere Arq-delen ook wel tegelijk zullen worden gedrukt.

 

Wie al wat pagina’s wil zien, kan hier terecht bij Stripspeciaalzaak.

17 gedachten over “Arq 14: Intrus (Indringers) door Andreas

 1. “De Nederlandse en Franse versie van de integrale editie van de eerste cyclus van Arq werden tegelijk gedrukt om kosten te besparen.”
  Huh?

  Like

 2. Ik herinner me ergens te hebben gelezen dat de Nederlandse bundel van de 1e cyclus alleen maar kon worden uitgegeven omdat het tegelijk met de Franse kon. Het het precies zat, weet ik niet, en wat ik precies heb gelezen, weet ik ook niet meer. Maar ik neem aan dat zoeits te maken heeft met kosten.
  Met iets anders dan kosten kan het tenslotte niets te maken hebben. Als geld geen rol speelt, is er geen enkele noodzaak aan de uitgave in een andere taal, om het boek in het Nederlands uit te geven.

  Like

 3. Aha, ik heb de bron van mijn idee gevonden.
  Op het forum De Getekende Reep verscheen het volgende bericht van een zekere… Sherpa:
  “Lombard heeft ons nooit op de hoogte gehouden van hun plannen met Capricornus. En aangezien een dergelijke uitgave voor ons alleen haalbaar is als de Nederlandse editie tegelijk met de Franse gedrukt kan worden, ben ik bang dat het inmiddels een gepasseerd station is…
  P.”
  Het gaat hier dus over Capricornus, niet over Arq.
  Niettemin: er staat wel “angezien een dergelijke uitgave voor ons alleen haalbaar is als de Nederlandse editie tegelijk met de Franse gedrukt kan worden”.
  Dus het idee “De Nederlandse en Franse versie van de integrale editie van de eerste cyclus van Arq werden tegelijk gedrukt om kosten te besparen.” valt niet zomaar uit de lucht, maar het is niet helemaal correct geformuleerd.
  Datum van het citaat: woensdag, 27 mei 2009, 17:58
  Bron van het citaat:
  “http://www.stripdatabank.be/stripforum/viewtopic.php?p=329767#329767”

  Like

 4. Ik geef toe dat dat soort kostenoverwegingen vaak een rol speelt, wat ook de reden is dat de Franse en Nederlandse versie van Arq altijd samen gedrukt worden. Deel 14 verschijnt inderdaad begin mei.
  Delcourt heeft echter nooit overwogen Arq te herdrukken. Als dat wel het geval was geweest waren het óf herdrukken van de losse delen óf een bundeling op datzelfde formaat geworden. Omdat Sherpa gedwongen was de bundeling zonder co-producent uit te geven was dat alleen betaalbaar op het kleinere formaat (waar Andreas overigens heel tevreden over was).
  Pas later kwamen we erachter dat er ook een bundeling verschenen was in het Pools, bij uitgeverij Egmont (die nooit gereageerd heeft op onze mails).

  Like

 5. Heb ik het nu goed gezien, dat “Arq: Indringers” 19,90 euro gaat kosten? Really? Twintig euro voor een zwart/wit-strip van 46 bladzijden? Gaat dat niet een beetje ver, Sherpa?

  Like

 6. Ik heb de prijs van “Arq 14: Indringers” eens vergeleken met die van andere Andreas-ablums.
  De Franse versie van Le Triangle Rouge kostte in 1995 wel 710 BEF, en het is ook maar 46 platen. Wel in kleur. Maar toch 17,60 euro.
  De Nederlandse versie van Arq 1 kostte in 1997 420 BEF, dat is 10,50 euro.
  Als je dan rekening houdt met de inflatie, dan is het niet zo verwonderlijk dat de nieuwe Arq 19,90 euro kost.
  De boeken van Andreas zijn altijd aan de dure kant geweest. Relatief goedkoop waren de Rorks en sommige Capricorni, maar je moet wel bedenken dat het hoe dan ook albums met harde kaft waren. Een normale strip heeft een floderkaftje en kost dan tegenwoordig zo’n 8 euro.
  Andreas blijft een auteur voor wie wat apart werk wil lezen, dat niet tot de traditionele en conventionele strips behoort. Het is bijvoorbeeld niet de zoveelste Rik Ringers. Of de zoveelste Jeremiah. Dat is wel goed werk, hoor, maar toch een beetje zoals Coca Cola: altijd hetzelfde, en opgebouwd en uitgewerkt volgens een vast stramien.
  Terwijl Andreas vaak een risico neemt door te breken met wat hij of anderen al deden. Sommige liefhebbers geven geen reet om de prijs van een Andreas-strip, op voorwaarde dat hij de uitgetreden paden vermijdt. De oplagecijfers liggen dan ook een stuk lager dan van andere strips. En dat wil wat zeggen, als je bedenkt dat zelfs van de Blauwblozen de cijfers aan de lage kant zijn.
  En het is ook allemaal zo relatief. Er zijn maar liefst 80 Rik Ringers-albums. Dat is ongeveer twee keer zo veel als Andreas-albums. Dus zelfs al is Andreas gemiddeld een stuk duurder dan Rik Ringers, in totaal zul je niet zo veel meer geld kwijt zijn als je zo verwachten op basis van het prijsverschil zelf, en aan een Andreas heeft de liefhebber wel meer plezier dan aan een Rik Ringers. Andreas stopt zo veel in zijn boeken, dat je veel nieuwe dingen ontdekt als je ze herleest.
  Mijn relatief duurste album is die Le Triangle Rouge, en al ontdek ik er niets nieuws meer in omdat ik het al zo vaak heb gelezen, het blijft een meesterwerk. Het was zijn prijs echt wel waard.

  Like

 7. Het klopt natuurlijk, van die inflatie, maar toch… De nieuwe Arq-cyclus is in zwart/wit. Dat lijkt me goedkoper om te drukken dan kleur, nee? En het is een beslissing van de uitgever om voor een harde kaft te gaan. Persoonlijk vind ik Arq nog steeds geweldig als het gewoon als softcover gedrukt wordt. Trouwens, met de steeds lager wordende oplagen van Andreas’ werk, zou er misschien beter geopteerd worden voor publicatie als eBook. Arq op de iPad: dat opent perspectieven.

  Like

 8. Harde kaft of slappe kaft heeft vooral te maken met oplagecijfers.
  Hoge oplage = slappe kaft
  Lage oplasge = harde kaft
  Daar kunnen ze met de oplage van Andrea’s boeken volgens mij niet aan ontsnappen.
  Le Lombard heeft Capricornus ooit in het Nederlands met slappe kaft uitgebracht, en is ermee gestopt.
  In het Frans vind je trouwens bijna geen strips met slappe kaft. Het is een typisch Nederlands verschijnsel.
  Toen ik vernam dat de nieuwe Arqs in z/w zouden zijn, had ik verwacht dat ze ook wat dikker zouden zijn, zoals Cap 13: geen tekst, maar wel meer platen.
  Maar Andreas wint misschen geen tijd met z/w ipv kleur, omdat het mogelijk is dat hij ze niet zelf inkleurt. Van Cap ben ik zeker dat het door Isa(bel) Cochet wordt ingekleurd. Op Arq vind ik geen aanwijzingen dat hij niet inkleurt.
  Dat zou in elk geval inhouden dat hij niet de tijd heeft om een langer album te maken.
  Maar niet sluit uit dat hij vroeg of laat toch een extra-lange Arq uitbrengt.
  In elk geval: de prijzen die ik op mijn Arqs heb genoteerd, gaan van 14,50 euro plots naar 17,50. En nu gaat het naar 19,90. Een prijsverhoging betekent ook al een daling van de verkoop.
  Dat is het vervelende van prijsverhogingen: om rendabel te zijn, trek je de prijs op. Maar daardoor zakt de verkoop. Dus moet je weer de prijs optrekken. Waardoor de verkoop nog wat zakt… Het komt er dus op aan om precies die prijsverhoging te kiezen, waarbij de hogere prijs de lagere verkoop voldoende compenseert.
  Als eBook? Ben je nu helemaal!…..
  Arq op de iPad opent inderdaad perspectieven. Voor de verkoop van iPads. Dat is wel het slechtste idee dat ik ooit heb gehoord.
  En wat voor perspectiven? Arq bestaat nu uit drie cycli met elk een ander formaat. Arq op iPad is altijd hetzelfde formaat, nl. dat van de iPad.
  En wat als je iPad kapot is? Die dingen zijn niet onverslijtbaar. In de informatica-wereld willen ze dat je om de drie jaar een nieuwe pc koopt.
  Komaan zeg, ebooks….
  iPad’s en eReaders en consoorten zijn voor gamers.
  Overigens tekent Andreas nog altijd op papier en niet elektronisch.

  Like

 9. Nou, er een eBook van maken vind ik ook geen goed idee. Al de andere delen zijn echte boeken. Wordt een heel gedoe. En goedkoper is het ook niet, hoor, want die eReaders krijg je ook niet gratis.

  Like

 10. Dat lees je vaak van mensen die ereaders willen: ze hopen de boeken gratis te krijgen. Voor niks gaat de zon op.

  Like

 11. Een ebook… bwèh!
  Er schijnt een opleving van de klassiekers te zijn doordat al die eigenaars van ereaders nu op zoek moeten naar goedkope lectuur om hun machientje te kunnen gebruiken, en te betalen boeken er niet meer af kunnen. Ze downloadne nu allemaal die ouwe klassiekers die je gratis kunt krijgen.
  Ik zie me al Adgar Allen Poe in een ebook lezen.
  Poe moet je in een boek lezen dat je vantussen de spinnenwebben trekt.

  Like

 12. En de technische problemen!
  Discussies op boekenforums gingen vroeger alleen maar over welk boek goed was en welk niet, of waar je het kon krijgen en hoeveel je ervoor moest betalen.
  Maar sinds de ereaders zie je ook vragen van mensen die het boek dat ze hebben gedownload, niet op hun ereader kunnen lezen. En met welk merk of type ze het best af zijn. En welke formaten ze met welke ereader aankunnen.
  Het is soms puur techneutengeleuter.

  Like

 13. Goed of slecht nieuws, dat hangt ervanaf hoe je het bekijkt: Stripschrift maakte bekend dat Sherpa de delen 1 tot en met 12 van ARQ in de aanbieding doet.
  De bundel van deel 1-6 zou 10 euro minder kosten, en dan zijn er nog twee pakketten voor de delen 7-9 en 10-12 die ook flink werden afgeprijst.
  Alleen de laatste 2 delen (13 en 14) behouden hun verkoopprijs.
  Dit is een buitenkansje om iemand te verwennen.

  Like

 14. Een kans om iemand iets cadeau te doen: sommige albums van Arq aan de helft van de prijs:
  Arq – eerste cyclus paperback 29,95 ipv 39,95
  Pakket Arq deel 7, 8 en 9 voor 24,95 euro ipv de oorspronkelijke 3x 16,95 euro (wat in totaal 50,85 euro was)
  Päkket Arq deel 10, 11 en 12 voor 24,95 euro ipv de oorspronkelijke 3x 16,95 euro (wat in totaal 50,85 euro was)
  De aanbieding geldig in mei en juni 2011 zo lang de voorraad strekt.
  Ik heb ze online gevonden op de website van de Fnac.be.
  Arq 13 en 14 zijn nog voor de gewone prijs van 19,95 per stuk
  Ik las onlangs nog ergens op Internet dat een goeie strip altijd welkom is als cadeau, en dat je niet bang moet zijn dat de lezers het te moeilijk zullen vinden of zo.
  De werkelijkheid is dat veel lezers te veel gewoon zijn aan de gewone strips, die ze leerden kennen toen ze er de leeftijd voor hadden (Sus & Wis en zo), en dat ze zich vaak de klassestrips niet durven permitteren omdat ze meestal een stuk duurder zijn. Een Arq kost zowat drie tot vier keer zoveel als een Sus & Wis.
  Maar als ze het krijgen, blijkt dat ze die meestal wel beginnen te appreciëren. Het is niet echt voor jonge kinderen, maar vanaf dat ze zo’n 12 jaar zijn, begint het erin te gaan.

  Like

 15. Ik heb een aantal pakketten van het speciale ARQ-aanbod kunnen bestellen.
  De meeste stripspeciaalzaken (SSZ’s) hebben ze waarschijnlijk liggen, of je kunt ze er bestellen.
  Het probleem is echter dat het aanbod alleen maar in mei en juni dit jaar geldig is, en dat we nu al dicht bij het afsluiten van de datum zitten.
  Om die reden bijv. durven ze het bij sommige Standaard Boekhandels niet bestellen, omdat ze vrezen buiten de periode van het aanbod terecht te komen.
  SSZ’s zijn echter doorgaans kleinere zaken, zodat die sneller op de bal kunnen spelen dan SBH. Dus dat kan vaak wel goed aflopen.
  Ook mogelijk is online bestellen. Je kunt het o.a. bij de FNAC.be vinden. Ze staan gewoon in de catalogus. De verzendingskosten vallen mee, maar de betalingsmogelijkheden zijn beperkt: ofwel een creditcard, ofwel iets zoals Maestro met een verificatie-kaartlezer. De bank van de Post biedt die laatste mogelijkheid niet eens aan.
  Op de website van Proxis-Azus heb ik het aanbod vreemd genoeg niet gevonden, maar misschien is dat omdat ik slecht heb gezocht. Hun database heeft me echter al vaker voor verrassingen geplaatst: de ene keer vind je iets wel, de andere keer niet.
  Waar je het ook online kunt bestellen, is bij Stripweb op http://www.stripweb.be/. Je kunt er vooraf betalen met een storting/overschrijving. Als ze het geld hebben, sturen ze de boeken op.
  Daar heb ik het nu besteld. En nu wacht ik af.

  Like

 16. Vandaag is mijn bestelling van de Arq-pakketten aangekomen. Goed verpakt. Niks schade. Mooi serie aan de helft van de prijs.
  Gisteren had ik al een e-mail van stripweb.be gekregen om te melden dat het pakket was verzonden.
  Toen ze eerder mijn betaling hadden ontvangen, hadden ze daarover ook een bevestigingsmail gestuurd.
  Ze houden de klant dus goed op de hoogte.

  Like

Reacties zijn gesloten.