De keuken van Andreas

AndreasWerktafelKlein

Omdat kookprogramma’s nogal populair zijn, heb ik dit niet “De werktafel van Andreas” genoemd. 🙂

Het is trouwens in scène gezet, wat iedereen wel direct zal merken.

Het is misschien niet eens echt zijn werktafel, maar de stukken die er liggen zijn wél echt.

– rechtsboven ligt Capricornus 5: Het Geheim. Dat vind ik eerlijk gezegd het zwakste album uit de reeks. Als Andreas in deze foto echter evenveel heeft zitten puzzelen als hij in zijn albums doet, dan is dit misschien wel een aanwijzing over de inhoud van Capricornus 15. Het album dat eronder ligt, is hoogstwaarschijnlijk Capricornus 7: De blauwe draak.

– linksboven ligt Capricornus 9: De doorgang, opengeslagen op p. 46-47. Dat is het afsluitende dubbelalbum van de sterke tweede cyclus van C6 tot C9, een ware aanrader.

– links ligt het ideeënnotaboek van Andreas

– rechtsonder ligt de eerste kladversie van Andreas

Voor de gegevens over de stukken onderaan is de bron Andreas zelf. Hij zei het in dit bericht op zijn Twitter-account: “Yes, that’s the script for Cap 15. In the middle the first draft and on the left my “idea-notebook”.

2 gedachten over “De keuken van Andreas

 1. De moedertaal van Andreas is Duits, maar als je goed kijkt, kun je zien dat de eerste kladversie van C15 (op de foto rechtsonder) in het Frans is geschreven. Op de voorlaatste regel herken ik o.a. tegen de kantlijn “de la comète”.
  Het ideeënnotaboekje linksonder is niet duidelijk genoeg om te lezen.

  Like

 2. Uit de Twitter-communicatie tussen Andreas en Michael0577 kan worden afgeleid dat Andreas in het Frans en in het Duits denkt als hij zijn strips opzet, maar hij werkt wel volledig in het Frans.
  Dat zou het ideeënnotaboekje op de foto hier ook in het Frans moeten zijn.
  Het is er wat moeilijk uit te halen: Andreas antwoordde “Yes. Both. Yes.” op een bericht van Michael0577 op 29 juni 2010, om 11:26 ’s avonds.
  Het enige bericht waar dat een antwoord op kan zijn is: “Do you work completely in french? What language do you “think” in? French or german? You still have a connection to germany?”
  Michael0577 verzond dat op 29 juni 2010 om 10:26 ’s avonds, dus een uur vóór Andreas het antwoord verzond.

  Like

Reacties zijn gesloten.