Recensie: Bannelingen uit de droomtijd, door Ludo Noens

recensent: Peter Motte

onder auspiciën van De voormalige Tijdlijn en Vertaalbureau Motte


“Bannelingen uit droomtijd” leest als een trein. Het is een paranormale thriller waarin Ludo Noens spelenderwijs de theorieën uiteenzet waarmee de vreemde gebeurtenissen worden verklaard.

De titel maakt al duidelijk dat dromen er iets mee te maken hebben, maar er worden ook andere verbanden gelegd. De personages geraken verwikkeld in de geschiedenis van Jeanne d’Arc en hun eigen gebruik van geestverruimende middelen. De jaren-60-achtergrond van het verhaal past uitstekend bij de zweverige theorieën waarmee de unheimliche voorvallen worden verklaard. Noens’ schrijftaal is trouwens flexibel genoeg om wereldovergangen stilistisch duidelijk te maken.

Het verhaal verscheen ooit als feuilleton in het tijdschrift “Portulaan”, maar apart uitgegeven komt het beter tot zijn recht. Ludo Noens werkt veel als journalist over paranormale verschijnselen voor tijdschriften zoals “Bres”. Hij publiceerde bij “Elmar”, “Hadewijch” en “Pandora”. Zijn artikelen kunnen weerstand oproepen bij wie niet gelooft in hocus-pocus, maar dat doet niets af aan “Bannelingen uit droomtijd”.

Overigens wordt Noens’ visie vooral gekenmerkt door een zeker afwezen van rechtlijnigheid en dogmatische, zoals blijkt uit:

“Wat is er mis met natuurwetenschap? Niets. Zolang zekere ethische regels niet uit het oog worden verloren garandeert de natuurwetenschappelijke onderzoeksmethode boeiend, creatief en grensverleggend avontuur. Maar de wereldbeschouwing die de huidige fysica genereert zou in feite kunst moeten genoemd worden. Of is zij wellicht een vruchtbaar geloof?…” (uit: “EN DE MENS ZEI: ER ZIJ ORDE!”, Ludo Noens, oorspronkelijk in Portulaan 24, herfst 1990).

Het is een spannende novelle om op een avond in één ruk uit te lezen. ’s Nachts weggekropen in een fauteuil met alleen een leeslampje aan, zal de uitleg van Noens zelfs de meest rationalistische positivist in spanning houden.

“Bannelingen uit droomtijd”, Ludo Noens, 2009, Ukkel, Uitgever Ludo Noens, Achille Reisdorfflaan 70, B-1180 Ukkel, 82 p’s, 20,9 x 14,5 x 0,5 cm, ISBN 978-90-81372305