Death Note 12 ligt in de winkel!
Maar we weten niet wat we ervan moeten denken. Moeten we nu blij zijn, of triestig?
Death Note 12 is immers de laatste aflevering van de reeks. Hierna is het afgelopen. Gedaan met de lol. Snif!
Maar het einde van een reeks is natuurlijk ook altijd een beetje feest: de ontknoping! De apotheose! De climax!
En of er een climax is! Death Note 12 is daardoor een van de beste afleveringen van de serie. Niet te missen!
Bovendien wil Kana ons ook echt een feest geven: bij deze laatste aflevering is er gratis een Japanse shitajiki, die niet los verkrijgbaar is en zelfs niet los mag worden verkocht.
Death Note 12 biedt daardoor een unieke kans om deze plaat in handen te krijgen.
Een shitajiki is een typisch Japans verschijnsel, en dat Kana dat bij deze Death Note voegt voor de prijs van een gewone aflevering, is niet alleen vriendelijk, maar ook een buitenkansje: dat is in de Nederlanden nog nooit gebeurd.
(Ik ben dan gezwicht voor fangedrag en heb er direct twee gekocht. Ik verontschuldig me hierbij welgemeend voor dit onvolwassen gedrag. Die kans om een prachtige bladwijzer te krijgen wou ik echter niet laten liggen. Bovendien wil ik hem natuurlijk gebruiken, en stel je voor dat ik hem verlies. 🙂 )
Een shitajiki wordt in Japan gebruikt om onder een blad papier te leggen om meer steun te geven bij het schrijven, en om te verhinderen dat je merktekens nalaat op de onderliggende bladen.
Shitajiki’s worden versier met afbeeldingen van toeristische trekpleisters, popsterren, manga’s, …
Vaak worden shitajiki’s in een beperkte oplage gedrukt, waardoor het echte collector’s items worden.
Mogelijk gebruik van shitajiki’s: als bladwijzer, als muismatje, voor decoratie… Dus alle omstandigheden waarin je een stevige onderlegger nodig hebt, of om iets te versieren. Ja, je kunt het ook als onderlegger van je colaflesje gebruiken!
En let op: deze Death Note shitajiki verschijnt in beperkte oplage! Death Note 12 wordt vroeg of laat herdrukt, daar moeten we niet aan twijfelen, maar dit is de enige kans om hem met die shitajiki te krijgen. Dat ontdekte ik pas toen ik mijn exemplaren al gekocht had. Ik prijs me gelukkig dat ik niet getwijfeld heb toen ik er twee in plaats van één koos.
Die shitajiki zat niet eens bij de Franse uitgave, terwijl manga’s het op de Franse markt nochtans uitstekend doen, en ze het zeker niet moesten nalaten omdat de oplage te laag is.
En al bij al is het meer dan een hebbeding: de oppervlakte ervan is iets kleiner dan die van een Kana-manga, waardoor het perfect als bladwijzer in een manga past. Zoiets is voor Westerse strips tamelijk nutteloos, omdat Europese en Amerikaanse strips doorgaans aan de dunne kant zijn; die lees je soms in een verloren kwartiertje uit (je draait er je geld dan ook in een verloren kwartiertje door; haha, verloren geld in een verloren kwartietje).
Maar manga’s zijn doorgaans een blok papier dat je er niet zomaar als een wergwerpproduct doormaalt. En dan wil je toch wel eens weten waar je gebleven bent. Heel handig dus voor bijvoorbeeld de extra dikke afleveringen van Nana.
Sommigen leggen zo’n shitajiki op z’n kant om in hun bibliotheekrekken de verschillende series van elkaar af te scheiden, maar met Nederlandstalige uitgaven kan dat momenteel alleen maar met Death Note doen.
Maar goed; ik blijf maar leuteren, en ondertussen ligt dat boekje hier naar me te schreeuwen om uit zijn verpakking te worden verlost.
Toch nog gauw dit meegeven: hier wordt een Death Note wedstrijd aangekondigd die begint op 7 maart 2009.
Afbeelding gepubliceerd met toestemming en copyrighted DEATH NOTE (c) 2003 by Tsugumi Ohba, Takeshi Obata/ Shueisha Inc.
De Amerikaanse filmstudio Warner Bros. heeft de rechten verworven om Death Note naar het grote doek te brengen. Na de drie live-action films die reeds in Japan verschenen zijn, zal nu dus ook een Engelstalige film gemaakt worden.
Het scenario komt op naam van Charley en Vlas Parlapanides (Undercover, War of the Gods, Live Bet).
De producers van de film worden: Roy Lee (The Lake House, Shutter), Doug Davison (Dark Water, The Lake House), Dan Lin (This Side of the Truth, Sherlock Holmes) en Brian Witten (Final Destination, Friday the 13th).
LikeLike
Foutje gemaakt: ik had de reclame voor Death Note op JIM Tv vannacht gezien, en ze hadden het over “morgen”. Voor mij was het nog zondag, maar in werkelijkheid was het al maandag.
De uitzending is dus pas op dinsdag.
Ze zenden Death Note 3 keer per week uit:
dinsdag, 20.30
donderdag 20.30
zondag 19.00
Het duurt telkens een half uur.
Overigens spellen ze het op teletekst als “Deathnote”, niet als “Death Note”.
LikeLike
Death Note wordt 4x per week uitgezonden op Jim Tv, nl op dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag.
Dat zijn echter geen 4 verschillende afleveringen, maar 2: de uitzendingen van d&d worden herhaald op z&z.
LikeLike
Van de reeks “Detective Conan” bestaan er voorlopig maar tien delen in het Nederlands.De uitgavereeks werd een tijdje onderbroken in de zomermaanden. Ideaal dus om de achterstand in te halen. EĂ©n deeltje kost 5,95 euro.
“Detective Conan” is ook een van de reeksen van Kana Productions, hetzelfde bedrijf dat “Death Note” en “Bleach” op de markt brengt.
De serie gaat over een oudere tiener, een aankomende detective, die door een chemisch product terug een jongetje van een jaren of 10 wordt.
Die verjonging is echter alleen maar fysiek; hij behoudt zijn intellectuele vermogens en ontwikkeling. Dat wordt op de voorpagina’s gesymboliseerd doordat hij er altijd met een te groot hoofd op is afgebeeld.
Door die voorpagina’s lijkt de serie op kinderen te mikken, maar laat je daardoor niet misleiden. Het is niet echt een volwassenenserie, en soms gaat de inhoud zelfs voorbij aan 10-jarigen.
De leeftijdsklassering van manga is vaak verwarrend.
Wat bijvoorbeeld met Yu-Gi-Oh? Het lijkt op het eerste gezicht voor de jongsten, zelfs van minder dan tien jaar, maar er komt heel wat Engels in voor. En wie geen Engels kent, leest niet zomaar vlotjes termen zoals “Blue Eyes White Dragon”.
De verhaaltjes in Detective Conan zijn soms wat eenvoudig, maar dat is voor een stuk noodzaak: de lezer kan mee de oplossing zoeken. Het is niet zoals bij sommige detectives, dat je je maar moet laten meevoeren met het verhaal en dan maar moet hopen dat de oplossing van de auteur klopt.
In Detective Conan kun je het soms nog voor het einde zelf uitpuzzelen. Om dat mogelijk te maken, mogen de misdaden echter niet overdreven ingewikkeld zijn. En daardoor lijkt het ook wel simpeler dan het is. Overigens kun je daardoor meer van de humor genieten.
Want de intellectuele vermogens van een oudere tiener in het lichaam van een jongetje leidt tot complicaties die aan heel wat kinderen voorbijgaan. Dat Detective Conan automatisch in de lade voor al wat ouder lezers.
Een ander gevolg is dat DC bijna automatisch humoristisch wordt.
Het uitgangspunt eist humor: het ligt voor de hand dat het onmogelijk is dat je een lichaam fysiek zo’n tien jaar verjongt. Zoiets kun je niet ernstig nemen, dus kan de scenarist dat ook niet van zijn lezers eisen. Vandaar dat het ook een ontspannende reeks blijft.
LikeLike
Opgelet: de uitzenduren van Death Note op Jim TV zijn veranderd.
LikeLike
DN wordt nu door Jim TV uitgezonden op dinsdagavond om 22.30, en op woensdagavond wordt de uitzending van dinsdag herhaald om 00.00 (dus om middernacht, wel een goed uur eigenlijk voor Death Note – houwen zou!)
LikeLike
Wie DN op Jim TV wil zien, moet de programmabladen goed in de gaten houden, want het verandert om de haverklap. Deze week was er woensdag geen uitzending.
LikeLike
Jim TV lijkt het te hebben gehad met Death Note. Ik kan er geen uitzendingen meer van vinden.
Gelukkig zijn de boekjes er nog. Die zijn trouwens beter uitgewerkt dan de anime-reeks. De reeks was ook leuk om te zien, maar sommige zaken werden ingekort, zodat de redeneringen dikwijls wegvielen.
LikeLike