Recensie: Ode aan Kirihito 2: Hondenlevens, door Osamu Tezuka

ode aan kirihito 2recensent: Peter Motte

onder auspiciën van De voormalige Tijdlijn en Vertaalbureau Motte

Verantwoordelijkheidszin lijkt een van de belangrijkste thema’s te zijn in Japanse stripverhalen.

In “Ode aan Kirihito” komt het tot een uitbarsting tussen dr. Kirihito en de entertainster Reika. Zij wijst hem erop dat hij hen uit de problemen kan helpen door zijn mogelijkheden als dokter te gebruiken, maar door zijn depressie ziet hij dat niet meer zitten. Daarom beslist zij geld te verdienen door haar levensgevaarlijke nummer weer op te voeren, waardoor ze sterft.

Dat is dus een verantwoordelijkheidsprobleem: Kirihito had zijn verantwoordelijkheid niet opgenomen, en daardoor stierf Reika.

Er zijn ook andere scènes in het boek die rond verantwoordelijkheid draaien. de non Helen Friese neemt haar verantwoordelijkheid op in een sloppenwijk door slachtoffers van de zwelziekte te helpen, een ziekte die in de verte lijkt op monmow, waaraan dr. Kirihito en Helen Friese lijden.

Diezelfde aansporing tot verantwoordelijkheid is ook duidelijk aanwezig in “Monster” van Naoki Urasawa en in “Bleach” van Tite Kubo.

In “Monster” moet dr. Tenma vluchten en onderduiken omdat hij ten onrechte is beschuldigd van moord. Dat weerhoudt hem er echter niet van om zieken te genezen en zelfs riskante operaties uit te voeren.

In “Bleach” wijst de shinigami Rukia Kuchiki de middelbare scholier Ichigo Kurosaki erop dat hij niet lichtzinnig mag omspringen met zijn vermogen om hollows (geesten zonder hart) uit te schakelen.

Ook in andere manga’s lijkt die boodschap te zitten, zoals “Death Note” en “Shaman King”: het is niet zozeer erg dat je minder presteert dan iemand anders, maar wel dat je minder presteert dan je kunt. Je verantwoordelijkheid wordt je opgelegd door je mogelijkheden.

Wie verder in de wereld van de manga duikt, vindt die morele thematiek waarschijnlijk meer terug dan alleen maar in de titels die ik hier signaleer.

“Ode aan Kirihito 2: Mensenlevens”, Osamu Tezuka, 2009, Amsterdam, Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, oorspronkelijke titel “Ode to Kirihito”, vertaling: Gerard van Buuren, gebonden, zwart-wit, 446 p’s, 20 x 15,2 x 3,5 cm, ISBN 978-90-245-2832-5
prijs: 18,95 euro

zie ook Recensie: Ode aan Kirihito 1: Hondenlevens, door Osamu Tezuka