Bleach 4: Quincy Archer Hates You

bleach04Manga’s trekken wat traag op gang. De series zijn erg lang, en dus duurt de zogenaamde “inleiding” ook lang. Maar niettemin zit er al vanaf de eerste aflevering van Bleach vaart in het verhaal.

En humor. Vergeet vooral de humor niet.

Er zijn veel technieken om humor te verkrijgen. Een ervan is de hyperbool: overdrijving met de bedoeling een stilistisch effect te creëren.

De humoristische hyperbool zal bijvoorbeeld iemands gebrek vergroten. Als je in de buurt van een humorist af en toe met je neus wipt, kun je er donder op zeggen dat hij je de volgende keer neerzet met een balletdansend reukorgaan.

De hyperbool is een van de kenmerken van manga.

“Mange overdrijft altijd,” zeggen zelfs doorgewinterde manga-redacteurs.

Maar eigenlijk overdrijft elke kunstvorm altijd, want de overdrijving is een manier om een kenmerk uit de ruis van de achtergrond te lichten. Doordat je het versterkt, wordt het duidelijker, en kan het op de voorgrond treden en zichtbaar worden.

De hyperbool in de kunst verschilt dus in zekere zin niet van de enhanced images die astronomen gebruiken om geologische kenmerken te zien op foto’s van planeten. De blauwe vlek van Neptunus zou zonder bijgewerkte beelden, die kleurcontrasten versterken, nooit zijn opgemerkt.

Maar wat zit ik hier eigenlijk te klesten?

Bleach 4 is uit!

Afbeelding gepubliceerd met toestemming en copyrighted BLEACH © 2001 BY TITE KUBO / SHUEISHA INC.