Recensie: Donjon Parade 3: De dag van de pad

donjon parade 3recensent: Peter Motte

onder auspiciën van De voormalige Tijdlijn en Vertaalbureau Motte

“Donjon Parade” is een van de nevenreeksen van de fantasystripreeks “Donjon”. De boeken zijn dunner: 30 p’s i.p.v. de 46 van bijvoorbeeld “Donjon Zenit”. Ze zijn dan ook goedkoper: 9,95 euro i.p.v. 14,95 euro.

Voor de rest: meer van hetzelfde. De hoofdpersonen zijn de eend Herbert en het rode sword & sorcery-monster Marvin.

Doordat de verhalen korter zijn, is het intrige eenvoudiger, maar het blijft komisch, koddig en absurd.

Eens te meer krijgen Marvin en Herbert af te rekenen met de vreemde personages waar de Donjon en de omgeving ervan mee worden bevolkt, zoals vampiers en vliegende padden. Die laatste zijn trouwens gevaarlijker dan de vampiers.

Volgens het inleidende schutblad situeren de avonturen in “Donjon Parade” zich tussen deel 1 en 2 van de reeks “Donjon Zenit”.

“Donjon” blijft ook met deze nevenreeks een fantastisch stripimperium.Het enige wat ik me afvraag is of ze vroeg of laat niet aan overkill zullen leiden.

Maar eigenlijk is die opeenstapeling van reeksen en subreeksen op zich al een parodie.

“Donjon Parade 3: De dag van de pad”, tekenaar: Manu Larcenet, scenario en ander spul: Joann Sfar en Lewis Trondheim, 2008, Amsterdam, Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, oorspronkelijk “Donjon Parade 3: Le jour des crapauds”, vertaling: Frits van der Heide, gebonden, 22,4 x 20,8 x 0,7 cm, 32 p’s, ISBN 978-90-245-2668-8.

Prijs: 9,95 euro