Leesvolgorde van de reeks Capricornus-Rork

capricornusDeze week heb ik “Capricornus” 1-5 en “Rork 5: Capricornus” herlezen.

“Capricornus 5: Het Geheim” en “Rork 5” bevatten verwijzingen van de ene reeks naar de andere. In “Rork 7: Terugkeer” komt Capricornus nogmaals voor.

Ik heb met die gegevens wat zitten puzzelen, en daaruit heb ik een leesvolgorde afgeleid voor de reeksen Capricornus en Rork, waardoor die als het ware één reeks Capricornus-Rork worden. Ik kan er ook nog de albums “Cyrrus”, “Mil” en “Raffington Event: detective” in betrekken.

Dat levert het volgende op:

  Leesvolgorde reeks Capricornus-Rork

 • Proloog: Cyrrus – Mil
 • Capricornus 1-4
  • Subreeks Rork

  • Proloog: Raffington Event, detective
  • Rork 1-7
 • Capricornus 5 en verder

5 gedachten over “Leesvolgorde van de reeks Capricornus-Rork

 1. Interessant. Kun je ook aangeven wat de sleutel-scenes zijn waaruit je deze volgorde afleid? En wat is het verband tussen Cyrrus en Capricornus / Rork?

  Like

 2. Eerst het gemakkelijkste: het verband tussen Cyrrus en Capricornus / Rork is dat in beide de numerieke kubus voorkomt.

  Like

 3. Nu het moeilijkste,omdat ik daarvoor meer in detail moet treden.
  Eerst Raffington Event. Raffington Event komt voor in Rork, maar in het album Raffington Event – Detective kent hij Rork niet. Dus moet het voor de reeks Rork zijn. Ik denk echter niet dat Andreas het bewust zo heeft opgezet, maar dat hij gewoon het personage Raffington Event heeft gerecycled voor het album Raffington Event – Detective.
  Omdat RE echter een belangrijke rol speelt in Rork, en in de reeks C en in het tweeluik CM niet voorkomt, is het handiger het album RE-detective als proloog van de subreeks te lezen, ipv als proloog van de hele reeks. In dat laatste geval wordt er meer geëist van het geheugen.
  Er zijn niet echt sleutelscènes nodig voor het verband in de reeks.
  Het is wel duidelijk dat in het album Rork-Capricornus Rork C voor de 1e keer ontmoet. Hij wordt er heen gestuurd door Deliah, nadat hij haar in Sterrenlicht weer heeft ontmoet.
  Deliah kent dus C. Dat klopt, want ze heeft hem ontmoet in C 3: Deliah. Op de laatste blzn. van de strip zit C samen met Astor hoe Deliah in elkaar stort op een driehoek in een zandvlakte, waarna hij R ziet verschenen die haar redt. C besluit op dat moment zijn handen van D af te trekken, en de zaak maar aan R (die hij niet kent) over te laten.
  Het is dus duidelijk dat de gebeurtenissen in het verhaal “Low Valley” uit het album Rork 1: Fragmenten, zich afspelen NA C 3: Deliah.
  Maar nu komt het: C 5: Het geheim, opent met enkele bladzijden geïllustreerd verhaal, dat aandoet als een imitatie van de avonturenkioskenrommantjes van voor WOII, en dat past bij het werk van de journalist-schrijfster Miriam Ery, die dime-novels schrijft. Het album Het geheim opent met C die net die eerste bladzijden heeft gelezen, en er zijn mening over heeft aan Miriam Ery.
  Nu: die pagina’s dime novel van Ery vertellen de gebeurtenissen uit Rork 7: De terugkeer, tot en met het gevecht met Dahmaloch.
  Daardoor plaatst dat verhaal dus duidelijk R7 voor C5.
  De hele Rork-reeks moet dus tussen C3 en C5 zitten.
  Chronologisch doen de gebeurtenissen van Rork zich bijna allemaal voor tussen C3 en C5. De enige uitzonderingen zijn de verhaaltjes die voorafgaan aan “Low Valley”. C4 doet zich dus ergens tijdens de periode van Rork voor.
  Ik heb echter een leesvolgorde willen vastleggen, en niet de chronologische volgorde van de gebeurtenissen. Dat is trouwens veel moeilijker, omdat er informatie ontbreekt over de chronologische plaats van C4 tov de Rork-albums.
  Verder zet ik CM helemaal in het begin, omdat de numerieke kubus volgens mij iets heel bijzonders is. Daarom is het ook spijtig dat Andreas nooit Cyrrus tot een trilogie heeft uitgewerkt, zoals hij van plan lijkt te zijn geweest.
  Tijdens de reis van Mil naar het verleden in het album Cyrrus, verandert Mil door het loutere feit dat hij naar het verleden gaat, de werkelijkheid.
  Andreas toont dat door tijdens zijn reis een realistisch Amerikaans straattoneel te laten veranderen in een straattoneel zoals hij dat in Cyrrus zou hebben getekend. Dat valt op aan de lijnvoering, het kleurgebruik en de vormen van de auto’s. Mils terugkeer in de tijd creëert een parallel universum, waarin sommige delen van Cyrrus zich afspelen. Niét echter de z/w-delen.
  Maar dat is niet alles: in Rork 7 komen Deliah en Rork terecht in de wereld voor die werd veranderd door Mils doortocht, via een doorgang die door Sy-Ra en Gott wordt gecreëerd.
  De verschillende reeksen, nl. CM, C en R spelen zich dus af in parallelle universa, die met elkaar worden verbonden door de doorgangen, maar waarin de numerieke kubus blijkbaar vrij kan bewegen. En al verloopt de tijd tussen die universa parallel, de kubus lijkt ertoe in staat te zijn om niet alleen van het ene universum naar het andere te reizen, maar ook in de tijd – wat kan leiden tot manipulaties van die universa, en daardoor zelfs tot het afsplitsen van nieuwe universa.
  De drie reeksen zijn dus aan elkaar verbonden.
  In theorie zou Andreas dus via de numerieke kubus ook de reeks Arq aan de andere reeksen kunnen verbinden, maar ik weet niet of hij dat wel wilt doen. Overigens is de reeks Arq op zich ook een geheel van parallelle werelden, waarvan waarschijnlijk pas op het einde zal blijken hoe ze in elkaar gevlochten zitten.

  Like

 4. Bedankt voor het uitwerken van de relaties tussen de series, Peter. Heel goed.

  Ik ben echter niet overtuigd over de relatie tussen Cyrrus/Mil en Capricornus/Rork. Je zegt dat in beide de numerieke kubus voorkomt, maar dat herken ik niet? Bedoel je dat de “Mil-tempel” identiek is aan de Numerieke kubus? Maar zelfs de vorm is anders. De Mil-tempel is immers een getrapte piramide, en de Numerieke kubus een kubus. En zelfs als de chronologische volgorde voor een deel overlapt, zegt dat nog niets over een relatie tussen de beide verhaallijnen.

  Like

 5. Ergens heb je wel gelijk: de Mil-tempel is inderdaad geen kubus. Maar het interieur heeft mij altijd aan de numerieke kubus doen denken. De binnenruimte van de Mil-tempel lijkt op de buitenkant van de numerieke kubus, alsof die binnenruimte een binnenste-buiten gekeerde numerieke kubus is. Inderdaad is de link zwakker dan ik dacht.

  Like

Reacties zijn gesloten.