“Verder” van Marc Legendre

“Verder” van Marc Legendre werd dinsdag, 25 maart 2008, genomineerd voor de “Libris Literatuur Prijs 2008”. Daarmee is het het eerste stripverhaal ooit dat voor die prijs wordt genomineerd.

Marc Legendre werd op 15 april 1956 geboren in de Antwerpse wijk Seefhoek. Hij begon aan de universiteit Germaanse Filologie te studeren, maar hij schakelde over naar Toegepaste Grafiek en haalde het diploma.

Na zijn studie werd hij hoofdredacteur van het stripweekblad “Kuifje”, waardoor hij in de stal belandde waar Andreas met zijn eerste eigen strip kon debuteren, “Rork”.

In 1983 maakte hij in het stripweekblad “Robbedoes” zijn stripdebuut met “Biebel”. Dat was min of meer in de periode dat Andreas er de scenario’s van Berthet uittekende voor o.a. “Winter 54”.

“Biebel” was een reeks over een opstandig jongetje. De eerste platen van de serie waren nog niet bijzonder, maar na een jaar schreef Legendre zelf de scenario’s en toen werd het een aanrader.

In samenwerking met Jan Bosschaert bedacht hij “Sam”, een stripreeks over een meisje dat verliefd is op een auto.

Hij bedacht samet met Jurg ook het hardere “Bang!”. Met Jef Wellens maakte hij “Cactus”, met Marcel Rouffa “Klipper” en uit zijn eigen pen kwam ook nog “Kas”.

Van september 1993 tot april 1995 was Legendre hoofdredacteur van het “Suske en Wiske-Weekblad”.

Vanaf 1994 schrijft hij de verhalen van stripreeks “Waterland”, maar de tekeningen zijn van Jeff Broeckx.

In 1998 ontwikkelde Marc Legendre twee nieuwe strips. In samenwerking met Yurg is dat de manga “Mecanic”, een genre waar ook Andreas zich wel eens door laat inspireren. “Mecanic” gaat over een ontheemd meisje in een SF-wereld. In samenwerking met Dirk Michiels is het de strip “Chip”, over een jongetje dat geconfronteerd wordt met bovennatuurlijke krachten en vreemde personages.

Legendre is ook nog steeds actief in de reclame- en tv-sector.

2 gedachten over ““Verder” van Marc Legendre

  1. Marc Legendre heeft met zijn strip “Verder” de Libris-literatuurprijs niet gewonnen, maar dat hij genomineerd was, is al heel uitzonderlijk. Overigens krijgen de genomineerden 2500 euro elk.
    Winnaar werd D. Hooijer met de verhalenbundel “Sleur is een roofdier”. Dat een bundel wint, is ook al uitzonderlijk. Zij ontving 50.000 euro.

    Like

Reacties zijn gesloten.