Luc Besson verfilmt Jacques Tardi

adele blanc-secNog eens nieuws van buiten de Andreas-wereld (maar dat zullen we wel weer goed maken):

Luc Besson is bekend van films zoals “The Fifth Element”, “Le Grand Bleu” (niet met P. Richard), “Léon” en de reeks “Taxi”.

Hij heeft nu het plan opgevat om drie films te maken over het strippersoange “Isabelle Avondrood” (“Adèle Blanc-Sec”) van Jacques Tardi.

De reeks ontstond in 1976 en verscheen o.a. in het stripweekblad “Kuifje”/”Tintin”, en leidde tot brieven van boze moeders die kloegen dat hun kroost nachtmerries kreeg.

Tardi had een heel aparte stijl. Terwijl veel tekenaars allerlei moeite doen om diepte weer te geven, leek hem dat niets te kunnen schelen. Ook details, zoals op timpanen van gebouwen, vervielen tot krullen. En de posities van de personages t.o.v. elkaar of t.o.v. van voorwerpen werd vaak verwrongen, waardoor hij een scène weergaf door ze als het ware uit verschillende gezichtshoeken tegelijk te tekenen, zoals Picasso een personage of een voorwerp uit verschillende gezichtshoeken tegelijk weergaf.

De tekeningen van Tardi doen op het eerste gezich onbeholpen aan, maar toch waren ze als tekenstijl voor horrorverhalen uitzonderlijk efficiënt, alsof het vervreemdende effect van het onvolmaakte perspectief en de verwaarloosde details, zich alleen maar toevoegde aan de gruwel van het verhaal.

Het is echter de vraag of Tardi wel louter gruwel wou tekenen. In verhalen als “Morgendauw en het gebroken geweertje” kan dat moeilijk worden ontkend, maar het scenario van de reeks “Isabelle Avondrood” werd voortdurend absurder, zodat het meer een parodie op series was, dan echte horror.

Onlangs kwam het negende album van “Isabelle Avondrood” uit, “Het helse labyrint”, waarvan in de loop van 2008 het tweede deel wordt verwacht.

Luc Besson heeft al vaker fantastische films gemaakt. De bekendste is “The Fifth Element”, en een van de jongste was “Arthur et les Minimoys”. Voor “The Fifth Element” werkte Besson samen met o.a. Gautier voor de kostuums, en met Mézières, de tekenaar van “Ravian”.

Hij kan dus zeker het fantastische aan. De eerste Besson-film over “Isabelle Avondrood” is gepland voor 2009.

Besson ziet wel iets in het stripverhaal. Hij investeerde in Septième Choc, de uitgeverij van striptekenaar Dikeuss.

De “Avondrood”-films benadrukken ook het belang van film voor Casterman, want het is met hun dat Besson een akkoord bereikte.