In memoriam: Wim Meuldijk

meuldijk_pipoDe Nederlandse striptekenaar en scenarist Wim Meuldijk (Schiedam, 8 juni 1922 – 26 december 2007, Vera (Spanje)) is op 85-jarige leeftijd overleden.

Hij was vooral bekend voor Pipo de Clown, waarvan de eerste aflevering werd uitgezonden in 1958. De serie was 22 jaar lang op televisie te zien.

Maar Meuldijk deed meer dan Pipo de Clown.

Zijn loopbaan begon in 1942 bij Het Volk en Voorwaarts, waar op 14 juli 1942 de tekststrip ‘Sneeuwvlok de Eskimo’ begon. In totaal verschenen er 1253 afleveringen van. De laatste verscheen op 30 december 1944 bij Het Volk.

Na de oorlog startte Wim Meuldijk samen met Ton van Heusden het blad Sneeuwvlok, waarvan tien nummers verschenen.

Naast ‘Sneeuwvlok’ publiceerde het blad de tekststrip ‘Pirandello’ (onder Meuldijks pseudoniem Wimm) en zijn gagstrip met tekst ‘Plukkie Buksjek’.

De tekststrip ‘Ketelbinkie’ verscheen in veel kranten. Ze was erg populair en voortbordurend op dat succes begon Wim Meuldijk samen met Ton van Heusden de Ketelbinkie-krant (voortzetting van Sneeuwvlok). Het eerste nummer verscheen in januari 1948.

Naast een herdruk van de Sneeuwvlok-afleveringen uit de oorlog bevatte het blad strips van anderen. Op 28 maart 1952 verscheen als voortzetting van de Ketelbinkie-krant het blad Robs Vrienden, ook weer onder redactie van Wim Meuldijk en Ton van Heusden.

Naast ‘Ketelbinkie’ van Wim Meuldijk bevatte het blad strips van andere tekenaars. Het laatste nummer verscheen in 1957.

De televisie werd in de jaren ’60 belangrijk voor Meuldijk. De kinderserie ‘Pipo de Clown’ oogstte veel succes. In 1969 begon in Donald Duck de ballonstrip ‘Pipo de Clown’, met tekeningen van Jan van der Voo en tekst van Wim Meuldijk.

Albumuitgaven van ‘Pipo de Clown’ verschenen in 1970 en 1973. Ook in Donald Duck keerde ‘Ketelbinkie’ terug, nu getekend door Van Haasteren en Van der Voo.

De officiële site en deze pagina zijn uitstekend om meer te ontdekken over Wim Meuldijk.

maker7

3 gedachten over “In memoriam: Wim Meuldijk

 1. idd heb te veel tijd gestoken in mijn blog
  http:zonnehart2007.skynetblogs.be/

  maar ik heb nog tientallen gedichten klaar voor kinderen
  alleen de tijd
  en het zoeken naar een juiste lay-out beletten het mij voorlopig.

  succes met jouw blog dat ik bij de favorieten zet

  Like

Reacties zijn gesloten.