Andreas en magie

In veel strips van Andreas komen magische en parapsychologische elementen voor. Dat is al het geval in Rork, maar ook in de eerste vijf delen van Capricornus en in Cyrrus en Mill.

In “De grot der herinnering” lijkt hij bovendien een inleiding tot de Keltisch-Bretoense opvattingen te willen geven. Dat heeft een effect op de lezers.

Andreas zei: “De fans die ik ontmoet op festivals of tijdens signeersessies verwachten altijd een erg mysterieus en somber persoon aan te treffen, iemand die vertrouwd is met occulte wetenschappen. De werkelijkheid is totaal anders, ik ben helemaal niet zo. Maar in mijn verhalen zit kennelijk iets, ik weet niet…” (in: “De fantastische werelden van Andreas”, p. 90).

Veel mensen lijken te denken dat Andreas gelooft dat wat hij bedenkt waar is, maar dat is niet zo.

Door deze blog kan het lijken dat we liefhebbers zijn van het werk van Andreas omdat we allerlei theorieën zouden aanhangen, of zelfs die theorieën zouden willen promoten, maar dat is niet het geval.

4 gedachten over “Andreas en magie

 1. dank je wel voor je bezoekje aan mijn Polen-blogje!
  Die strips heb ik nog niet gevonden in Polen… volgende keer ga ik er zeker eens naar uitkijken!!!

  Like

 2. De link naar Twój Komiks lijkt niet meer te kloppen.
  Op Dossier Andreas kun je de lijst met Poolse titels vinden. Ga daarvoor naar http://http://www.dossier-andreas.net/, klink op de tab Languages (uiterste rechtse tabblad), en dan krijg je in het linkervenster een lijst met talen, waaronder Pools.
  Als je op het zwaardicoontje voor Polish klikt, krijg je in het rechtervenster de lijst met Poolse titels. Als je op het symbool voor een titel klikt, krijg je van dat album de voorpagina’s in alle talen te zien, waaronder Pools.
  Er staan wat links onderaan de lijst, maar alleen de links naar de Poolse Wikipedia werken. Maar dat zijn er dus wel twee van de drie.
  Grappig is dat de Poolse Wikipedia de reeksen van Andreas Belgische stripreeksen noemt, terwijl Andreas een Duitser is die in Frankrijk woont. Alleen is Le Lombard een Belgische uitgeverij.

  Like

 3. Zie de laatste reactie op het gastenboek van Dossier Andreas. Een zekere Eno lucht er zijn hart over het feit dat het laatste Rork album al twee jaar op zich laat wachten. Kennelijk is de uitgever inderdaad failliet gegaan… 😦

  Like

 4. Dank. Ik ben het direct gaan lezen. Eno is duidelijk erg teleurgesteld, maar spijtig genoeg zijn dat nu eenmaal de wetten van het zaken doen: niemand is verplicht om een reeks volledig uit te brengen. Erg spijtig. Dat de uitgever van de Poolse Rorks failliet ging, zal ook de andere Poolse uitgevers er niet toe aanzetten om Rork te durven uitgeven. Een pat-stelling.

  Like

Reacties zijn gesloten.