Recensies uit SF-Gids: Cyrrus

cyrrus_arboris

CYRRUS door ANDREAS

(Arboris, Zelham Nederland 1987, 46 blz)

CYRRUS werd in 1983 door Andreas getekend, maar pas in 1987 door uitgeverij Arboris op de markt gebracht. Het is vergelijkbaar met DE GROT DER HERINNERING: een complexe structuur, waarin schijnbaar verschillende verhalen door elkaar verteld worden. De lezer moet wat denkwerk verrichten om het verhaal te reconstrueren, vooral omdat Andreas niet alleen flashbacks gebruikt, maar ook een tijdparadox. Herlezen is dus noodzakelijk, maar het prachtige en afwisselende tekenwerk zorgt ervoor dat de lezer het er voor over heeft. Erg doorzichtig is de plot niet, maar dat is precies het aantrekkelijke ervan. Andreas stapelt het ene raadsel op het andere. De lezer weet nooit wat hem overkomt en belandt in grote verwarring. Normaalgezien gooit hij dan vertwijfelt het werk aan de kant, maar Andreas voert de vaart van het verhaal op en houdt zo de aandacht vast.

Dat doet hij door twee verhaallijnen door elkaar te laten lopen: een zwart-wit en een ingekleurd. Het album opent en eindigt met een z/w-episode van 1 pagina met een gekleurd element. Dat wijst op de band tussen de twee lijnen. Aanvankelijk ligt de nadruk op de ingekleurde lijn, maar naarmate het boek vordert, worden de gekleurde episodes korter. Doordat de lijnen steeds sneller afwisselen, verhoogt het vertelritme. Daardoor valt de lezer als het ware naar het einde toe.

De kunst van Andreas in CYRRUS is dat hij van de lezer een inspanning vraagt en hem zover krijgt dat hij het doet. Hierin herkennen we de hand van de meester: de beschouwer van het kunstwerk inspanningen vragen, die de beschouwer wil leveren doordat hij zich voldoende beloond voelt. CYRRUS is knap werk van een tekendramaturg.

(Motsy Motte)

oorspronkelijk verschenen in “SF-Gids 135-136”, juli-augustus 1990, p. 71, redactie: Eddy C. Bertin, “Dunwhich House”, Maurits Sabbestraat 69, B-9050 Gentbrugge.

De reeks ‘Recensies uit SF-Gids’ brengt besprekingen die ik jaren geleden publiceerde in het maandblad “Sf-Gids” van de Gentse auteur en publicist Eddy C. Bertin. De recensies worden hier onveranderd opgenomen, behalve wat betreft de lay-out: er waren geen lege regels tussen de alinea’s, en we moesten sommige insprongen weglaten. De oospronkelijke recensies waren niet geïllustreerd.

5 gedachten over “Recensies uit SF-Gids: Cyrrus

 1. Je bespreekt Andreas dus al sinds 1985? Dat is nu dus al 22 jaar? Daardoor dat je zo snel tektsen over hem schrijft.

  Like

 2. ben ook een bezoekje komen brengen,is altijd de moeite ergens iets bij te leren,ben toch al aan dag 2 geraakt,is in ieder geval veel werk…groetjes

  Like

 3. Het is inderdaad veel werk, maar ik heb geluk: Andreas brengt maximum 2 albums per jaar uit. Dus eenmaal ik mijn achterstand heb ingehaald, kan ik het rustiger aan doen. 🙂
  Wat natuurlijk nog niet voor morgen is: er zijn al meer dan 45 albums.

  Like

 4. Die oude besprekingen plaatsen was een mooi initiatief. Ben je het er nog altijd mee eens?

  Like

 5. Soms wel, soms niet. In het algemeen vind ik ze niet slecht. Een bespreking bevat tenslotte in zekere zin een subjectieve mening. Die kan veranderen.
  In grote lijnen ben ik het er nog altijd mee eens. Eén grote lijn is dat ik Andreas toen goed vond. En dat ben ik blijven doen, want ik ben altijd zijn strips blijven kopen, lezen en herlezen.
  De details in de mening veranderen wel eens, maar dat is het.
  Bijvoorbeeld: ik hield niet erg van “Het Kathedralenkerkhof”, en dat is nog altijd het geval. Er zijn hier en daar zwakke momenten.
  Ik vond Cyrrus erg goed, en vind dat nog altijd.

  Like

Reacties zijn gesloten.