Quintos

quintosQuintos werd door Morihei besproken op Mandragon.

Hij becommentarieerde een bespreking, die onder andere stelde: “Een ander handelsmerk is de in blokjes verdeelde pagina waar op twee verschillende dingen steeds meer wordt ingezoomd, een methode die Andreas in dit album meerdere keren toepast. Het werkt in Quintos echter eerder ergerlijk dan bevorderlijk. Het is een bekend trucje dat we allang kennen van bijvoorbeeld Rork, de strip waarmee Andreas doorbrak. Hoewel het toen nog origineel was, is het nu meer een gimmick geworden, die absoluut niets toevoegt aan het verhaal of het tekenwerk.”

Morihei viel die benadering aan door te wijzen op andere kunstenaars die hun typische “truucs” hadden.

Maar wij zouden er nog dit aan willen toevoegen: inzoomen op twee parallelle plaatjesreeksen kan niet worden afgedaan als een truc.
In Quintos komt het in het album regelmatig voor, omdat daarmee wordt opgebouwd naar de laatste plaat. Daar vult het hakenkruis op de vleugel van het jachtvliegtuig het hele blikveld van het personage.
Het is dus niet alleen maar inzoomen. Het is ook grafisch weergeven dat het nazisme heel Europa zal domineren, meer nog: dat de wreedheid van het nazisme heel Europa in zijn macht krijgt.