De vergetenen

rork vergetenenRork… daarmee is het voor velen begonnen.

Toen ik jaren geleden op vakantie was in Nederland, had een vriend van me toevallig die Kuifje-verzamelalbums waarin de afleveringen van Rork – Fragmenten en Rork- Doorgangen stonden.

Dat was een ramp voor het bezoek, want in die enkele dagen heb ik ze meerdere keren herlezen. 🙂

Als je jaren later zo’n strip herleest, is het soms opmerkelijk om te zien wat het was. Zoals ik schreef in Rork – Fragementen: Rork was aanvankelijk een taalgeleerde. Een opmerkelijk feit.

Sterker nog: ondanks hun fantasievolle elementen (een onderzees wonend ras, het ‘achillespunt’ van elke bol, een wezen in de vorm van een vlek) zijn de eerste drie verhalen erg klassiek. Te klassiek eigenlijk om blijvertjes te zijn. Het soort verhalen dat je jaren later eens herontdekt, en waarvan je denkt dat het merkwaardig is dat de tekenaar-scenarist vergeten is.

“Low Valley” was het grote verschil.

Rork maakte de hele carrière van Andreas mogelijk, en het is dan ook verrassend om te zien wat hij allemaal met het personage deed. Er bestaat immers veel meer dan alleen maar de zeven standaardalbums.

Het album De vergetenen verzamelde meer dan 40 bladzijden, sommige in zwart-wit, andere in kleur. De collectie ontleent zijn titel aan het verhaal ‘De vergetenen’, dat 9 platen telt en hier in zwart-wit werd opgenomen, en als Rork – Les oubliés in de oorspronkelijke ingekleurde Franstalige versie kan worden bekeken. Het werd oorspronkelijk in 1982 gepubliceerd in Super Kuifje 18 / Super Tintin 18. Het werd nog voor Het Katherdalenkerkhof geschreven als heropstanding van Rork in de Super Kuifjes. Het is een kort verhaal dat los staat van de rest van Rork.

De verzameling “De vergetenen” bevat ook “De redder uit het krijt”, een verhaaltje van slechts twee pagina’s dat de indruk wekt een gelegenheidsvullertje te zijn.

Het lijkt of de redactie ook wat tekeningen verzamelde in verband met Capricornus, maar Capricornus is ook een aflevering van Rork.

De meeste illustraties zijn werk voor introductiepagina’s voor de Franstalige edities en voor omslagillustraties.

Het verrassende van een album als dit is om te zien hoe veel werk er voor de reeks werd gepresteerd naast de gewone albums.

Nog een uitsmijter: Andreas zou aan een “Rork 0” werken, iets dat voorafgaat aan alle huidige albums, en dat geen uitbreiding of zo is van het verzamelalbum “De vergetenen”. Blijkbaar laat Rork ook hem niet los.