Recente verhaalontwikkelingen

capricornus-de-chinezencapricornus-patrickquintos

Sinds het 10e deel van Capricornus zijn de scenario’s van Andreas veranderd.

Er zijn nu 3 albums met de nieuwe aanpak verschenen:
– Capricornus 10: De Chinezen
– Capricornus 11: Patrick
– Quintos.

C10 & C11 horen, duidelijk, thuis in zijn reeks over de ‘astroloog’ Capricornus.

Quintos is een los album. Het vertelt het verhaal van een groep idealisten die in Spanje de fascisten willen bestrijden, maar daarbij allemaal ten onder gaan. Of: dat wordt tenminste gesuggereerd. Andreas werkt een sterke symboliek uit over het fascisme dat zich over Europa verspreidt.

Wat de drie albums met elkaar gemeenschappelijk hebben, is dat Andreas het fantastische element zo sterk naar de achtergrond duwt, dat het de facto verdwijnt.
Nochtans valt dat niet op.

C10 en C11 hebben nu eenmaal bizarre personages.

Van Quintos wordt geen fantastisch element verwacht, zodat het verhaal volledig kan steunen op de karakters van de personages. Dat wil zeggen dat de lezer tijdens het verhaal hun karakter leert kennen, door de manier waarop ze tegen elkaar en tegen hun omgeving reageren.
Andreas verzamelde een bonte groep, waarvan elk lid zijn eigen redenen heeft om in Spanje ten strijde te trekken.

Ook opvallend is dat Andreas’ tekenstijl is veranderd. Het zijn nog altijd duidelijke tekeningen, maar hij experimenteert minder met in het oog springende elementen.
Zijn stijl is subtieler geworden. De tekeningen dragen nog altijd betekenis aan, maar doen dat nu voor de betekenis van het verhaal.
Opvallend daarbij zijn de laatste pagina’s van Quintos en Capricornus 11: Patrick.

Andreas heeft wel vaker losse albums gemaakt, zoals het schitterende “De rode driehoek” en “De grot der herinnering”. Maar sinds enige tijd concentreerde hij zich op twee reeksen: Capricornus en Arq.
De albums van die reeksen zijn echter nauwelijks los leesbaar, al moeten we een uitzondering maken voor de 1e vijf delen van Capricornus: elk album vertelt duidelijk één deel van een lang verhaal, maar het albumverhaal kan toch op zichzelf staan. Als je ze allemaal na elkaar leest, valt echter op hoeveel je mist als je ze apart leest.
Het nadeel daarvan is dat je elk album moet hebben om echt van het verhaal te kunnen genieten. Wie de reeksen vanaf het begin ontdekte, heeft daar geen problemen mee, maar Capricornus zit nu al aan het 11e deel, en Arq aan het 10e.

Dat kan gedeeltelijk verklaren waarom Andreas een nieuwe richting uitgaat: zowel C10 als C11 zijn prima apart leesbaar. De link met de andere albums is gering. Eigenlijk vormt het enkel een achtergrond voor het karakter van het personage Capricornus zelf, maar niets in C10 of C11 kan enkel worden begrepen als je de vorige delen hebt gelezen.
Maar dat is natuurlijk maar een gedeeltelijke verklaring, want ook de tekenstijl is gewijzigd, en het aandeel van het fantastische in de verhalen.
Ze lezen tegenwoordig meer als romans, waardoor Andreas zich op een volwassener publiek lijkt te richten.
Bij C1 tot C5 leek het soms of Andreas gewoon alle elementen van fantastische en populaire romans eens wou verwerken, alsof hij de hele catalogus aan avonturenverhalen in zijn hoofd op tekenpapier wou zetten. Dat leidde tot uitstekende resultaten, zoals “Deliah” (C3), maar soms was het er bijna over, zoals “De numerieke kubus” (C4).
Niettemin blijven C6-C9 een hoogtepunt. Die vier boeken bevatten in werkelijkheid vijf albums: C9 is dubbeldik. De vijf vormen duidelijk een geheel: C6 en C7 zijn een tweeluik, net als C9. We vermoeden dan ook dat de 2 delen van C9 in één boek worden uitgebracht, om duidelijker te maken dat het een tweeluik is. C8 vormt het middendeel.
Terwijl C6-C9 dus heel duidelijk aan elkaar hangen, en een uitstekende kandidaat vormen voor een integrale uitgave, kunnen C10 en C11 duidelijk los worden gelezen.
Het is dus met andere woorden ook mogelijk dat Andreas in de recente delen van Capricornus anders werkt, omdat hij… experimenteert! Ten opzichte van de voorafgaande delen is het immers weer eens wat anders. Dat net in dezelfde periode het losse album Quintos verschijnt, kan puur toeval zijn.
Andreas blijft ons dus verrassen met nieuwe benaderingen, en dat houdt hij nu al meer dan 40 albums vol.

8 gedachten over “Recente verhaalontwikkelingen

 1. … voor de verwelkoming!
  Aangezien er al iemand de bog als ‘heel slecht’ heeft geklasseerd, doet het me dubbel plezier om ook eens een enthousiaste stem te horen.

  Like

 2. Momenteel staat onze Andreas-blog op de 4e plaats in de lijst van de “Beste nieuwe blogs van de week”.
  Dank aan iedereen die ons bezoekt.

  Like

 3. Hoger dan 4 kan niet. Je blijft maar tot vandaag in die Top 30 opgenomen, omdat hij alleen geldt voor de blogs van de laatste week.

  Like

 4. Voilà, onze week is vol: we staan niet meer in de Top 30 van De beste nieuwe blogs van de week.
  Maar de kwalificaties verliepen goed: we vertrokken op de 4e plaats op de startgrid.

  Like

Reacties zijn gesloten.